Tweede trekking
Door: Jan
Blijf op de hoogte en volg Jan
11 Augustus 2013 | India, Manali
Het hele verhaal is te lang, duur hier zijn een paar highlights.
We zijn na Padum een streek van kloven ingetrokken. Een pad is er niet.
Rivierdoorwadingen waren op sommige dagen standaard (40x al op een morgen).
Het water stond meestal niet hoog, maar de stroming was sterk.
De laatste doorwading was niet gepland. Door het hoge water werd er een touw gespannen en met een klimgordel werden we gezekerd.
Dit was niet bepaald overbodig. Met de hulp van een paar Nepali zijn we het ijskoude water doorgekomen.
De diepe kloven waren prachtig. Op een route kwam er wat canyoning van pas. Bij de stroomversnelling had ik een hand nodig van de gids om er door te komen.
De zwaarte van de tocht viel me. De klim naar de eerste pas van 5100 meter duurde wel lang. Er daarna kregen we nog 4 passen van boven de 5000 meter. De hoogste pas van 5700 meter was bedekt met sneeuw (door een onweersbui van de middag ervoor), waardoor het stjigen (recht omhoog) een stuk gemakkeilijker ging (behalve het ademen dan!).
Boven gingen de stjigijzers aan om over de gletsjer te traverseren.
En daarna kwam er een laaaange afdaling.
Aan het einde van de trek zijn we een berg opgegaan vanaf 2 uur 's nachts.
Over een gletsjer naar boven met stijgijzers, pickel en aan het touw. Het ging steeds langzamer tot de (sub) top van 6250 meter. Vandaar zag je de bergen in verre omtrek.
De weg omlaag was zwaar omdat de sneeuw begon te smelten.Soms zakte ik tot mijn knie in de natte sneeuw weg (2x heb ik mijn voet uitgegraven).
Tegen 13:00 waren we terug bij de kampeerplek (op 5050 meter), waar warm drinken en een lunch (friet met notentaart) op ons stond te wachten.
De laatste dag zijn we omhoog gegaan naar 5300 meter om daarna door een rood-groene kloof verder te lopen. Wat een kleurenpracht!
Na een afdaling van 1600 (mijn knieen hebben het overleefd) kwamen we aan het einde van de trekking.
Nu zijn we in Leh, in het noorden van India.
De hete douche en een koud biertje waren welkom.
De komende nacht vliegen we door naar Delhi, de hitte in.
11 Augustus 2013 - 10:50
Monique:
Je maakt ons wel nieuwsgierig naar de rest van het verhaal en natuurlijk de foto's . Ik hoop dat je die tussendoor wel hebt kunnen maken ! -
12 Augustus 2013 - 09:19
Harry:
Jan, ik ben heel benieuwd naar de fotoos. Alvast een goede terugreis gewenst.
Gr Harry -
12 Augustus 2013 - 16:11
Erik:
Kan ook niet wachten op de foto's, zeer benieuwd!
Goeie terugreis,
gr. Erik