Oman deel 2
Door: Jan
Blijf op de hoogte en volg Jan
30 December 2015 | Nederland, Melderslo
In Oman was geen gelegenheid meer om een verslag in te typen.
Na de beklimming zijn we de volgende dag gaan dalen.
Geen zware wandeling, maar wel een die lang was (6 uur) en in de volle zon. Flink zweten dus. Op het einde kwamen we bij een dorp met veel palmbomen. Dat laatste dankzij de irrigatiekanalen.
Bij het plaatselijke pension hebben we koffie gedronken (en de nodige dadels gegeten).
De dadels zijn na de olie/gas een belangrijk export product. En ze smaken dan ook erg lekker.
Die nacht kampeerden we ergens langs een kerkhof, vlak langs de weg.
De volgende dag hebben we een geitenmarkt bezocht. Erg leuk om dit te zien. De normale soek was erlangs, maar daar was niet veel te zien.
's Middags hebben we de balcony walk gedaan bij de grand canyon van Oman. Je loopt langs de wand van een diepe kloof (1000 meter diep).
Een wandeling met mooie uitzichten.Op het einde van het pad ligt een verlaten dorp. Iets verder (en wat klauterwerk) kom je bij een klein meertje. Hier hebben er nog een paar gezwommen totdat de zon achter de wand verdween.
De kampeerplek was die avond langs het jabrin kasteel. De spelling van dit kasteel varieert nogal: Jabreen, jibrin, Jibreen).
De volgende dag zijn we eerst het kasteel gaan bekijken. Apart was dat het paard van de sultan in een klein kamertje op de eerste verdieping stond.
Daarna volgde een flinke rit naar de Wahiba woestijn. Eerst werd nog de nodige lucht uit de banden gelaten. Langs de landcruiser (Prado) waarmee wij reden (V6 motor) stonden de grotere auto's (v8, 4.7 liter).
Een beetje 4x4 auto voor de fun heeft dan al een 4 liter motor om over het zand te raggen.
Aan het einde van de middag hebben we nog even rondgelopen. Het valt in het losse zand niet altijd mee, vooral niet als het bergop is...
De volgende dag maakten we een langere wandeling. Op het einde van de ochtend was het heet en de lol was er vanaf. Door de zon was de tekening van het zand bijna niet meer te zien.
Gelukkig waren de auto's niet ver weg en was er bereik met het mobieltje van de gids. Zo konden we de lunch in de schaduw van een 'resort' opeten met een koude cola (100 baisa, ca. 14 eurocent voor een klein blikje).
Iets buiten de woestijn hebben we de tenten opgezet.
De volgende dag zijn we de Wadi Bani Khalid ingegaan in een neopreen pak.
De wadi ligt een smalle kloof met veel grote rotsblokken en water.
Veel klauterwerk en af en toe zwemmen om verder te komen.
Eigenlijk dus een soort speeltuin voor volwassenen. Erg leuk om te doen.
Na ons omgekleed te hebben zijn we naar Muscat gereden waar we 2 nachten in een hotel geslapen hebben. De laatste dag was een beetje rondkijken bij de soek in Seeb (niet veel te zien) en nog een korte wandeling van de vismarkt in Matrah naar oud Muscat. Daar ligt het paleis van de sultan.
De jacht van de sultan ligt in Matrah en is niet veel kleiner dan een cruise schip.
Op het einde van de middag hebben we een korte maar mooie wandling bij Matrah gemaakt. De zgn. C38 route gaat eerst 130 meter omhoog en dan langzaam omlaag door een wadi in een smalle kloof. Deze zou 2 uur duren, maar na een uur waren we al klaar.
Na een afsluitend dinner in een Libanees restaurant was het tijd om terug te gaan naar het hotel voor de laatste (korte) nacht.